Stambeni kreditni kalkulator
Pronađite najpovoljniji stambeni kredit uz pomoć našeg kreditnog kalkulatora!

Iznos kredita
112.500 860.000 1.570.000 2.300.000
  HRK  
Rok otplate
12 Mjeseci 120 Mjeseci 240 Mjeseci 360 Mjeseci
  Mjeseci  
Ovdje se nalazi 0 ponuda banaka, odaberite jednu ili više ponuda koje vam odgovaraju.
Skoči na ponude banaka
 
Addiko Bank - Gotovinski kredit
THM 10,46   %  
Törlesztőrészlet
160 000
  Ft  
 
 
Slatinska Banka - Gotovinski kredit
THM 10,46   %  
Törlesztőrészlet
160 000
  Ft  
 
 
HPB Banka - Gotovinski kredit
THM 10,46   %  
Törlesztőrészlet
160 000
  Ft  
 
 
Raiffeisen banka
THM 10,46   %  
Törlesztőrészlet
160 000
  Ft  
 
 

Kreditni kalkulator Odlučiti se za stambeni kredit velika je odluka, odluka koja se svakako ne bi trebala donijeti brzo. Na hrvatskom tržištu postoji mnogo banaka koje vam takav kredit mogu dati, ali pod različitim uvjetima. Zbog toga je usporedba stambenih kredita jedan od prvih koraka koje biste trebali poduzeti, a pri tome vam može pomoći kalkulator stambenih kredita, poput ovog koji se nalazi ispod ovog paragrafa. Jednom kada napravite izračun, stvari će postati mnogo jasnije.

O stambenim kreditima

Stambeni krediti su vrsta kredita koja se koristi kako bi se financirali poslovi s nekretninama. U to ulaze kupnja, izgradnja, dogradnja ili samo uređenje nekretnine. No ovakvi krediti često dolaze i s poticajima koje određuje vlada kako bi se potaknula gospodarska aktivnost.

Bez obzira na to, banka će uvijek tražiti nekakav način da se osigura u slučaju da zajmoprimac nije u mogućnosti otplatiti kredit, a ti načini uključuju jamce, založno pravo na nekretninu i slično.


Uvjeti za dobivanje kredita

Kada je dobivanje stambenog kredita u pitanju, sve banke pred vas će staviti neke osnovne uvjete koje morate ispuniti, a koji su više-manje isti kome god da se obratite. Naime, ovi krediti namijenjeni su fizičkim osobama koje imaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj i koje su kreditno sposobne.

Definicija kreditne sposobnosti može se razlikovati od banke do banke, a tu treba vidjeti koliki je koeficijent maksimalne zaduženosti kojeg možete imati i kolika su vaša mjesečna primanja jer o tome ovisi najviši mogući anuitet kredita.

Kamate

Kamate na stambene kredite u trenutku pisanja ovog teksta kreću se oko 3% kod većine banaka, a treba napomenuti da možete birati između fiksne i promjenjive kamatne stope. U nekim ponudama moguće je čak i kombinirati ove dvije mogućnosti pa će tako, primjerice, prvih pet godina otplate kredita stopa biti fiksna, a nakon toga postati promjenjiva.

Na visinu kamata može utjecati rok otplate kredita pa ako ugovarate kredit s dužim rokom otplate, moguće je da će kamatna stopa biti veća.

Dokumentacija

Što se tiče dokumentacije potrebne za podizanje stambenog kredita, ona prije svega uključuje zahtjev za izdavanjem kredita, zatim kopiju osobne iskaznice svih sudionika kreditnog odnosa, dokazi kreditne sposobnosti, izvadak iz zemljišnih knjiga i procjena vrijednosti nekretnine.

Međutim, ovisno o namjeni kredita, moguće je da će vam biti potreban i troškovnik radova (ako se radi o uređenju, dogradnji ili rekonstrukciji), energetski certifikat, (pred)ugovor o prodaji nekretnine i suglasnost svih vlasnika nekretnine ovjerena kod javnog bilježnika.

Svaka banka ima popis potrebnih dokumenata za svaku vrstu kredita na svojim stranicama, tako da jednom kada znate točno za koju svrhu ovaj kredit podižete, saznat ćete i koji sve dokumenti vam trebaju.

Stambeni krediti za mlade

Kao što smo već rekli, za ovu vrstu kredita često se mogu dobiti i poticaji. Za to je potrebno podnijeti zahtjev Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (tj. APN-u) koja zatim ocjenjuje zahtjev i u skladu s time donosi odluku o dodjeli sredstava.

Generalno gledajući, podnositelj zahtjeva trebao bi biti mlađi od 45 godina i bez nekretnina u vlasništvu kako bi mu se odobrio poticaj koji iznosi između 30% i 51% mjesečne rate kredita. Točan iznos ovisit će o indeksu razvijenosti općine u kojoj se ciljana nekretnina nalazi, a treba reći i da se ovakvi poticaji mogu dobiti za kupnju stana ili kuće, ali i za izgradnju nekretnine.

Subvencionirani dio mjesečne rate kredita isplaćuje se najmanje pet godina, a rok otplate ovih kredita ne može biti manji od 15 godina. Međutim, u slučaju da podnositelj zahtjeva ima obitelj s djecom ili dobije djecu tijekom trajanja subvencioniranja kredita, ova subvencija može se produžiti za godinu odnosno dvije.

Prema Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita, APN će javne pozive za ove subvencije objavljivati najmanje do kraja 2023. godine.

Stambeni krediti u hrvatskim bankama

Praktički u svakoj banci koja danas postoji na hrvatskom tržištu moguće je zatražiti stambeni kredit. No nisu sve ponude iste pa ćete, stoga, neko vrijeme morati odvojiti na prikupljanje i analizu informacija kako biste došli do najbolje ponude.

Neke banke moći će vam ponuditi nižu kamatnu stopu od drugih, ali moguće je da će rok otplate kod njih zbog toga biti malo duži. Osim toga, treba vidjeti i koliki je maksimalni iznos kredita kojeg možete dobiti - uzimanje kredita koji vam nije dovoljan za kupnju željene nekretnine nema puno smisla.

Tu su i dodatni troškovi koji prate cijeli ovaj proces, a koje također treba uzeti u obzir, što znači da konačni izračun može ovisiti o cijelom nizu faktora. Kako bismo vam olakšali snalaženje, donosimo vam najvažnije informacije o stambenim kreditima iz svake hrvatske banke.

Prema njima ćete, uz pomoć kreditnog kalkulatora s početka ovog teksta, lako moći doći do konkretnih brojki koje možete očekivati u slučaju dobivanja kredita. Dakle, imat ćete prilično jasnu sliku mjesečnih izdataka i konačne cijene kredita, te biti u poziciji brzo izvršiti usporedbu najpovoljniji stambenih kredita. Krenimo!

otp stambeni krediti
 
 
 

OTP banka stambeni krediti

 

OTP banka svoje korijene vuče iz Mađarske, s poslovnicama u 11 različitih zemalja, od Mađarske i Albanije, pa sve do Rusije. Njezino hrvatsko središte nalazi se u Splitu, dok je udio na domaćem tržištu smješta na četvrto mjesto po veličini među bankama u Hrvatskoj. 

 

Želite li ugovoriti stambeni kredit s OTP bankom, na raspolaganju vam je više od 100 poslovnica diljem zemlje, dok se poslovni centri nalaze u svim većim gradovima. Hrvatska narodna banka (HNB) uvrštava OTP banku na popis sistemski važnih kreditnih institucija u Republici Hrvatskoj.


Stambeni krediti OTP banke nude pregršt mogućnosti, od ugovaranja kredita bez hipoteke do kredita za pomorce.
 
 
stambeni krediti addiko banka
 


Addiko Banka stambeni krediti

 

Addiko Bank prisutna je na hrvatskom tržištu od 1996. godine, a danas posluje putem 42 poslovnice i preko 200 bankomata u cijeloj Hrvatskoj. Korisnicima je na raspolaganju i pet mobilnih timova, dok se sjedište banke nalazi u Zagrebu. Trenutno broji oko 260.000 korisnika na domaćem tržištu.

 

Član je Addiko Grupe, organizacije koja se specijalizirala za kreditiranje potrošača i malih i srednjih poduzetnika u srednjoj i jugoistočnoj Europi, a HNB ovu banku smatra jednom od sistemski važnih kreditnih institucija.


Stambeni krediti Addiko Banke dolaze uz fiksnu kamatnu stopu tijekom prvih pet godina, a odgovor na zahtjev za kreditom dobit ćete odmah u poslovnici. Proučite uvjete i odaberite svotu u rasponu od 115.000 do milijun i pol kuna, tj. od 15.000 do 200.000 EUR

stambeni kreidit kalkulator pbz banka

PBZ stambeni krediti


Privredna banka Zagreb osnovana je davne 1966. godine i jedna je od vodećih banaka danas u Hrvatskoj, a ujedno je i članica Intesa Sanpaolo Grupe. Kroz povijest je dobila cijeli niz prestižnih međunarodnih priznanja za svoj rad i bila ključni čimbenik gospodarskog razvoja Hrvatske u svim gospodarskim granama. Sjedište Privredne banke Zagreb nalazi se u Zagrebu, a banka svoju djelatnost obavlja putem 200 poslovnica koje su raspršene po cijeloj Hrvatskoj. Naravno, i bankomati PBZ-a su uvijek u blizini.

PBZ stambeni krediti omogućuju vam da sami odaberete kada i kako ćete otplatiti kredit, a na rasploganju su vam krediti u eurima i u kunama. Postoje i još neki paketi kao što je Energo kredit namijenjen poboljšanju energetskog razreda nekretnine, pa stoga ponudu PBZ banke svakako treba pozorno proučiti. ​
stambeni kreidit kalkulator erste banka
 


Erste stambeni krediti


Erste&Steiermarkische Bank u Hrvatskoj se pojavila 2003. godina, a danas se radi o trećoj po veličini banci na domaćem tržištu po veličini aktive. Sjedište joj se nalazi u Rijeci, a procjenjuje se da ima preko 900.000 korisnika. Sa 118 poslovnica i gotovo 750 bankomata diljem Hrvatske, lako je dostupna svim klijentima.

Dio je Erste Grupe, jednog od vodećih pružatelja financijskih usluga u srednjoj i istočnoj Europi, a za svoje djelovanje primila je i niz prestižnih nagrada, kako domaćih tako i međunarodnih.

Erste stambeni krediti mogu se koristiti za cijeli niz namjena, od kupnje nekretnine do njezinog uređenja i dogradnje, a uz pomoć intuitivnog online formulara, zahtjev možete predati putem vašeg računala u samo nekoliko jednostavnih koraka.
stambeni krediti kalkulator hbp banka
 


HPB stambeni krediti


Hrvatska poštanska banka osnovana je 1991. godine, a u državnom vlasništvu ostala je sve do danas. Točnije, Republika Hrvatska ima vlasnički udio od 74%. Sjedište se nalazi u Zagrebu, a banka trenutno broji oko 550.000 korisnika, 58 poslovnica i 550 bankomata u cijeloj Hrvatskoj.

2015. godine provedena je dokapitalizacija banke, a reorganizacija, koja je također tada uslijedila, dovela je Hrvatsku poštansku banku u sam vrh bankarskog sektora u Hrvatskoj. Štoviše, 2019. godine ova banka je pripojila Jadransku banku i HPB - Stambenu štedionicu.

HPB stambeni krediti dolaze uz promjenjivu kamatnu stopu, kombinaciju kamatnih stopa ili čak bez hipoteke, a moguće je zatražiti i POS stambeni kredit. Tu je i mogućnost ugovaranja počeka u trajanju od 12 mjeseci, a s ovim kreditom možete i refinancirati postojeće obveze.
stambeni krediti kalkulator rba
 ​
 

RBA stambeni krediti


​Raiffeisen banka prva je banka u Hrvatskoj koja je osnovana stranim kapitalom. Počela je s radom 1994. i u potpunom je vlasništvu Raiffeisen Grupe iz Beča. 66 poslovnica ove banke prisutno je u 36 različitih gradova u Hrvatskoj, a časopis EMEA Finance proglasio je ovu banku najboljom u Hrvatskoj 2018. godine.

RBA stambeni krediti dolaze i kao tzv. adaptacijski krediti koji vam mogu pomoći u uređenju doma, a i jednu i drugu vrstu kredita možete dobiti i u kunama i u eurima. Uz to, moguće je dobiti procjenu nekretnine bez dodatne naknade.  
 

Što je to stambeni kredit?

Stambeni kredit je kredit koji se odobrava fizičkim osobama u svrhu ulaganja u nekretnine. Tu se može raditi o kupnji, ali i dogradnji, izgradnji ili uređenju neke nekretnine. Ukratko, stambeni kredit je vrsta kredita koja će vam omogućiti da si pribavite krov nad glavom ili učinite svoj životni prostor većim i udobnijim.

Kolike su kamate za stambene kredite u Hrvatskoj?

Kamate za stambene kredite u Hrvatskoj variraju ovisno o banci koju odaberete i vrsti kamata za koju se odlučite (fiksna, promjenjiva ili kombinirana). Ipak, određeni okvir ipak postoji pa tako, u principu, uvijek možete očekivati kamate u rasponu od otprilike 3% do 5%.

Koja dokumentacija je potrebna za otvaranje stambenog kredita u Hrvatskoj?

Osnovna dokumentacija za otvaranje stambenog kredita u Hrvatskoj uključuje zahtjev za izdavanjem kredita, kopiju osobne iskaznice i dokaz o kreditnoj sposobnosti. Tu je i procjena vrijednosti nekretnine, ali i izvadak iz zemljišnih knjiga.

Ostala dokumentacija može ovisiti o točnoj namjeni kredita, ali sve banke na svojim stranicama imaju detaljne upute o dokumentaciji koju morate prikupiti, pa do traženih informacija uvijek možete lako doći.

Koliko se čeka na odobrenje stambenog kredita u Hrvatskoj?

Period čekanja na odobrenje stambenog kredita u Hrvatskoj umnogome ovisi o tome koliko će vam vremena trebati da prikupite svu potrebnu dokumentaciju. Nakon toga, potrebno je pričekati obradu vašeg zahtjeva, a to u pravilu traje do mjesec dana (iako je moguće da obrada završi u samo dva tjedna). Dakle, očekujte da će proći nekoliko tjedana prije nego što vaš kredit bude odobren.

Je li potreban jamac za stambene kredite u Hrvatskoj?

Ovo ovisi o politici banke, ali u pravilu jamac nije neophodan za dobivanje stambenog kredita ako postoje drugi načini pomoću kojih se banka može naplatiti u slučaju da zajmoprimac nije u mogućnosti ispunjavati svoje obveze. Takvi načini mogu uključivati stvari poput založnog prava ili police životnog osiguranja.

Ipak, treba reći da bi vam jamac u nekim bankama mogao pomoći da se vaš zahtjev za kreditom brže odobri ili, čak, da dobijete povoljnije uvjete.

Što su to subvencionirani stambeni krediti?

Subvencionirani stambeni krediti su najčešće krediti ostvareni uz pomoć Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Ova državna agencija isplaćuje poticaje ljudima do 45 godina starosti koji još nemaju nekretninu u svom vlasništvu kako bi mogli uložiti u svoj novi dom.

Poticaji iznose od 30% do 51% mjesečne rate kredita, a točan iznos ovisi o koeficijentu razvijenosti općine u kojoj se nekretnina nalazi. Također, ovi poticaji isplaćuju se barem pet godina, a taj period se može i produžiti ako obitelj koja koristi poticaje ima djecu ili dobije djecu tijekom trajanja isplate poticaja.

Što su stambeni krediti bez hipoteke?

Stambeni krediti bez hipoteke su vrsta stambenih kredita u kojem banka ne koristi hipoteku kao instrument osiguranja u slučaju da klijent nije u mogućnosti otplaćivati kredit. Ovakvi krediti u pravilu imaju nešto više kamatne stope, a kao instrument osiguranja koristi se nešto poput životnog osiguranja.

Prednost ovakvih kredita je što, u slučaju neispunjenja obveza, predmetna nekretnina neće postati opterećena hipotekom, tj. vjerovnik neće moći zatražiti da se proda kako bi se namirio dug.


 
Oprostite, nismo pronašli više članaka
Povratak na listu svih članaka
Učitavamo stranicu sa člancima

Informacije i članci o gotovinskom kreditu

{{ card.published_at }}
{{ card.title }}
{{ card.brief }}