Gotovinski Kredit

Kreditni kalkulator


Gotovinski kredit- najpopularnija vrsta kredita - razgovarajmo o tome razumljivo

 
Gotovinski kredit jedna je od najpopularnijih vrsta kredita u mnogim zemljama, uključujući i Hrvatsku.

To nije slučajno, zbog niza prednosti nad kreditima za nekretnine ili drugim kreditima koji su više vezani.

Ako trebate relativno veći iznos za neočekivani izdatak ili čak planirani događaj, ovo će biti najbolje rješenje za Vas.

Što je gotovinski kredit?

Najbitnije je da ne trebate zalog. Dakle, nema potrebe za većom vrijednošću koju morate predstaviti kako biste dobili kredit.

Nenamjensko korištenje: Velika, ako ne i najveća prednost.

Gotovinske kredite možete slobodno koristiti, tako da možete pokriti neočekivani trošak, poput zamjene kućanskih aparata, kupovine automobila ili čak obnove. Ne morate se unaprijed dogovoriti s bankom oko toga što želite učiniti s novcem.

Koliko kredita mogu uzeti?

Prilikom uzimanja zajma bitno je uzeti u obzir vlastita financijska ograničenja.

Nadalje, budući da već dugi niz godina imate mogućnost čak i produljiti otplatu, razmislite i o tome da Vaša trenutna financijska situacija može omogućiti ove troškove, ali za nekoliko godina neki resursi mogu presušiti.

Pomoću kalkulatora bank24.hr možete pronaći ponude i od 225 kuna, ali svakako razmislite zašto i koliko se isplati podići.

Isplati li se produžiti otplatni rok?

To je također pitanje koje može biti vrlo osjetljivo za svakog tražitelja kredita. Produžiti otplatni rok što je moguće više može biti dobra ideja jer možete plaćati manje obroke.

Međutim, u ovom se slučaju kamata obračunava i na dulje razdoblje, pa ako mislite da to možete učiniti sa svojom financijskom situacijom, ne biste trebali produžiti kredit na dodatne godine za otplatu, jer može doći do relativno velikih dodatnih troškova.

Sve ovisi od primanja

Visina kredita ovisi o tome kolika su Vam primanja, a to svakako morate dokazati banci. Znatno će se ubrzati postupak priložite li izvještaje o kontu za prošli mjesec!

Budite oprezni, ali gotovinski kredit nije od vraga

Kamata na gotovinski kredit trenutno je vrlo povoljna, tako da možete proći dobro ako ga uzmete. Ako razmislite o onome što Vam je potrebno, što želite postići i koliko Vam novca treba za to, onda možete očekivati ​​jednostavnu i ugodnu administraciju.
 
Gotovinski krediti otp
 
Kreditni kalkulator


Vijesti

 
Put do financijske slobode
23/07/2020
Ušteđeni novac možemo pospremiti na dva načina. Financije su većinom nelagodna tema jer smo često  daleko od financijske slobode te smo blizu ili već upali u dužničko ropstvo.
Financijska sloboda u prijevodu znači da nemamo kredit te da su nam mjesečne financije dovoljne da pokrijemo sve troškove i u najboljem slučaju ubacimo u štednju ili uložimo.
Često ni ne primijetimo da nam novac odlazi na nepotrebne stvari jer smo kao konzumerističko  društvo ovisni o krugu  zaduživanja i kupovine kako bismo zadovoljili svoje potrebe za novim stvarima ili novim iskustvima.
 Naravno, određene stvari si tu i tamo vrijedi priuštiti, no to ponekad zna voditi u sve češće neopravdane potrebe zbog kojih uporno odbijamo uskratiti si užitke i započeti štednju.  Kako se ne bismo odmah primili rigoroznih promjena, dovoljno je započeti od malih stvari kao što su odlazak biciklom na posao, večeranja kod kuće, rjeđeg kupovanja nove odjeće itd. Uz to, važno je voditi analizu svih potrošnji te na kraju mjeseca dobiti uvid u to gdje možemo još više uštedjeti.
Ušteđeni novac možemo pospremiti na dva načina.
1. Staviti u štednju gdje smo sigurni da će nas dočekati kada dođe do potrebe za njime.
2. Investirati uz tržišni rizik. Danas je ulaganje u dionice postalo vrlo popularno te na dugoročno donosi dobit, no uložite tek kada ste spremni ulagati na dugoročno bez da dođete u situaciju da morate svako malo plaćati zaduženja tim novcem.
 
Ako se već nalazite u dugovima te Vam je cilj čim prije isplatiti ih te postati neovisni tada postoji opcija pronalaska dodatnog posla na određeni period kako biste ubrzali otplaćivanje kredita.
 
 
Devizna štednja građana porasla za čak 1,25 milijardi eura
10/07/2020
U Hrvatskoj su vrlo snažno porasli devizni depoziti.Posljednji podaci Eurostata o financijskim sklonostima kućanstava proteklih mjeseci, potvrdili su da se i u vrijeme kada su pogođeni krizom, sve više građana okreće štednji, bez obzira na gubitak radnih mjesta i smanjenje primanja.
 
Stopa štednje u odnosu prema raspoloživom dohotku, u europodručju je porasla za čak 4,2 postotna poena u odnosu na isto razdoblje lani.
Razlog porasta leži u smanjenoj potrošnji kućanstava za 4 posto zbog smanjenja mogućnosti kupovine i trošenje.
 
U Hrvatskoj su vrlo snažno porasli devizni depoziti. Na kraju svibnja devizni depoziti iznosili su 171,5 milijardi kuna.  Povećana kupnja deviza na početku korona krize ujedno objašnjava i izraženi pritisak na tečaj  pa i HNB-ovo trošenje međunarodnih pričuva da bi se spriječilo slabljenje kune.
S obzirom na aktualni trend rasta štednje i prilično skroman rast kredita, za očekivati je da će banke i u narednom razdoblju nastaviti smanjivati kamate na oročenje depozita.
 
Prosječna plaća raste 270 kuna: Prvi potez Vlade bit će rezanje poreza na dohodak radnika
05/07/2020
Prvi potez Vlade bit će rezanje poreza na dohodak radnika​Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će već od 2021. nova vladajuća koalicija smanjiti porez na dohodak i to tako da će se ići na smanjivanje stope poreza na dohodak s 36 na 30 posto i s 24 na 20 posto.
Nadalje,  sadašnja bruto plaća od 15 tis. kuna za samca u Gradu Zagrebu, u kojem se plaća prirez od 18 posto, neto iznosi 9734 kune, a od početka iduće godine popeo bi se na 10.112 kuna.
Najviše bi u apsolutnim iznosima profitirali oni s plaćama koje kači porezna stopa od 36 posto. Tako bi sada porezne promjene bruto plaću od 43 tisuće kuna (koja sada rezultira neto plaćom od 25.734 kune)  povećale na iznos od 27.178 kuna, izračunali su analitičari RBA.
 
Također, prema riječima ministra financija, nakon što bi se 2021. smanjio porez na dohodak, u idućoj godini bi se smanjio porez na dobit, a u godini poslije porez na dodatnu vrijednost za svu hranu.
 
Krediti za refinanciranje
24/06/2020
Krediti za refinanciranje spadaju u namjenske krediteDanas su krediti za refinanciranje nerijetko dio života osoba koje istovremeno imaju dva ili više kredita. Za svaki pojedinačni kredit se obračunava naknada za obradu te dodatni troškovi javnog bilježnika, procjene, interkalarna kamata te razni biljezi.  Kada se sve zbroji ti troškovi često dosegnu i do nekoliko tisuća kuna, no kako bi doskočile tom problemu, banke su na tržište izbacile posebno osmišljene kredite za refinanciranje.
Krediti za refinanciranje označavaju zatvaranje svih postojećih kredita te povlačenje svih u jedan novi, veliki kredit. Cilj je skuplje kredite zatvoriti novim koji ima povoljnije uvjete, što znači da se različite kamate, naknade i ostalo što plaćate za održavanje svakog kredita zasebno, objedinjuje u samo jedno te dovodi do smanjenja troškova.  Takvi krediti su pogodni za zatvaranje dugovanja na kreditnim karticama, prekoračenja na tekućem računu i gotovinskih kredita.
Krediti za refinanciranje spadaju u namjenske kredite. Kako im samo ime govori, riječ je o kreditima koji imaju točno određenu svrhu i ne mogu se iskoristiti ni za što drugo. Takav kredit dostupan je u banci te nisu potrebni jamci i sudužnici, no potrebna su redovita primanja. 
 
 
Dobre i loše strane prijevremene otplate kredita
16/06/2020
Razlozi zašto otplatiti kredit unaprijedOtplata kredita unaprijed Vas može dovesti do ubrzane financijske slobode, no to je ne čini najboljim izborom za sve. Postoji mnogo parametara koje je važno prije provjeriti, kao što su naknade i pravila pružatelja kredita.
Razlozi zašto otplatiti kredit unaprijed
 
  • Smanjuje ukupan iznos koji se potroši na kamate. Smanjenje iznosa glavnice može Vam uštedjeti mnogo novaca tijekom trajanja kredita
 
  • Otplaćivanje kredita većom ratom ili u potpunosti omogućuje skraćivanje vremena otplate kredita te pruža mogućnost fokusiranja na ostale investicijske prilike
 
Razlozi zašto to nije najbolja opcija za sve
 
  • Propuštanje  poslovnih prilika. Svaka kuna kojom ste unaprijed otplatili je kuna manje u mogućnostima za investiranje u određene stvari, bilo da su dionice ili nekretnine
 
  • Plaćanje unaprijed Vas može ograničiti pri dosezanju drugih financijskih ciljeva
 
  • Ponekad Vam se može naplatiti naknada za plaćanje unaprijed, tj. završetak otplate prije nego što ste naveli prilikom uzimanja kredita jer banke u takvoj situaciji gube zaradu na kamatama. Zato je važno provjeriti sve uvjete prije nego li napravite neki korak
 
Zaključak je sljedeći: Ako nemate dovoljno novaca da pokrijete troškove i prije nego što ste se odlučili za prijevremenu otplatu kredita, tada ćete se dovesti u nezgodnu situaciju te nećete imati pokriće ako slučajno ostanete bez primanja u budućnosti.
 
Ako niste sigurni koliko Vam stvarno odgovara opcija prijevremene otplate kredita, savjetujte se sa svojim financijskim savjetnikom/djelatnikom u banci kako bi Vas uputio u dobrom smjeru.
 
 
Najčešće greške pri uzimanju gotovinskog kredita
12/06/20
najcsce-greske-pri-uzimanju-gotovinskog-kredita​Razmišljate o uzimanju nenamjenskog gotovinskog kredita, no nervozni ste i mislite da ćete učiniti grešku prilikom tog procesa? Ne brinite! Kako ne biste morali učiti na svojim greškama, sastavili smo kratak popis stvari na koje morate obratiti pažnju.
 
Pogrešan odabir
 
Prva greška je ne uzimanje nenamjenskog gotovinskog kredita u obzir kada je to potrebna i najbolja opcija upravo zbog svoje brzine i najlakšeg načina dobivanja. Često dolazi do uzimanja pogrešnog kredita što nas može koštati puno više te nam produžiti rok otplate.
 
Uzimanje prevelikog iznosa
 
Kada na listi imate par različitih gotovinskih kredita i dolazite do trenutka kada se treba odlučiti za jedan, uvijek gledajte mjesečnu ratu kako biste unaprijed mogli odrediti hoćete li i do kada ćete ju plaćati. Važno je uzeti u obzir i hoće li nam na kraju mjeseca, nakon što platimo ratu,  ostati novaca da pokrijemo troškove života te hoćemo li se morati odreći nečega u tom slučaju.
 
U situacijama gdje nismo u mogućnosti izvršiti uplatu ili kasnimo s njome, vrlo je lako upasti u  dugove iz kojih se  teško izvući.
 
Uzimanje u obzir samo mjesečne rate
 
Gotovinski krediti nisu teški za shvaćanje, najvažnije je obratit pozornost na sve detalje poput: Iznos zajma, vrsta i stopa kamate, rok otplate kredita te druge dodatne naknade. Ključno je da uvijek uspoređujete kredite s istim detaljima, inače usporedba ponuda i odabir najbolje neće biti vjerodostojan.
 
 
Kako pronaći najbolju opciju?
 
Tajna je tu tome da uvijek moramo razmatrati više opcija. Zatražite od više banaka da Vam naprave ponudu na osnovu visine kredita itd. Odaberite onu koja Vam najviše odgovara. Važno je dati iste informacije pri kreiranju ponuda kako biste ih mogli usporediti.
 
 
5 načina kako izbjeći upadanje u zamku dugova
11/06/2020
Svi smo više puta čuli za izraz '' zamka dugova'' ili kolokvijalno ''dužničko ropstvo'', no rijetko kada se priča kako izbjeći upad u jedno.​Svi smo više puta čuli za izraz '' zamka dugova'' ili kolokvijalno ''dužničko ropstvo'', no rijetko kada se priča kako izbjeći upad u jedno.
 
Što točno znači ''zamka dugova''
 
U globalu, upadanje u zamku dugova (dugove) označava kada dužnik (osoba koja duguje novac određenoj instituciji), nije u mogućnosti platiti određen iznos na vrijeme.
Najveći problem je u tome što ljudi ne shvaćaju da su upali u zamku duga sve dok ne postane prekasno i teško izaći iz nje. Zato je vrlo važno unaprijed biti pažljiv te izbjeći dovođenje u tu situaciju.
 
 
Kako izbjeći zamku dugova?
 
Tako da pametno koristite svoje prihode!
Bilo da se radi o bonusima na poslu ili neočekivanoj dobiti na burzi, najpametnije bi bilo da se tim novcem odmah plati najveća rata kredita i ostala zaduženja, umjesto da se novac troši na stvari koje nisu nužno potrebne.
 
Izbjegavajte prekoračenja, pogotovo na kreditnim karticama
 
Zakašnjele uplate i odlasci u minus na kreditnim karticama još su jedan od naizgled bezopasnih čimbenika koji uvelike utječe na našu financijsku stabilnost.
 
Pratite svoje najveće troškove!
 
Najčešći razlog upadanja u dugove su preveliki troškovi.  Naravno, ponekad se zaslužujemo počastiti, no ne smijemo dopustiti da to postane učestalo i pokvari nam financijsku stabilnost.
Zato je važno uvijek promisliti dvaput prije nego što kupimo nešto  skupo jer  postoji mogućnost da se time dovodimo u situaciju da ne možemo platiti svoja zaduženja i rate na kraju mjeseca.
 
 Budite pametni pri uzimanju zajma!
 
Nije preporučljivo uzimati više od jednog zajma s različitim trajanjem, no ako ne postoji druga opcija, važno je savjetovati se s financijskim djelatnikom kako biste bili sigurni da kasnije nećete upasti u dugove.
 
Imajte ušteđevine
 
U današnjem globaliziranom svijetu koji se neprestano mijenja, poželjno je imati ušteđevinu.
Uvijek postoji rizik od neočekivane krize, nesreće, bolesti ili gubitka posla kada će nam se primanja drastično smanjiti. U takvoj situaciji vrlo je dobro imati dodatnu ušteđevinu kojom ćemo moći platiti sva zaduženja sve dok se ne situacija ne stabilizira.
 
 
Krajnji rok za predaju zahtjeva za moratorij
09/06/2020
Krajnji rok za predaju zahtjeva za moratorijBorba s COVID-19 se uspješno privodi kraju, no financijski gubitci se i dalje zbrajaju. U slučaju da ste oštećeni pandemijom ili potresom, zadnji je trenutak da banci pošaljete zahtjev za moratorijem.
 
Što je moratorij?
Moratorij je dogovoreno razdoblje između vjerovnik i dužnika u kojem je dopuštena odgoda plaćanja glavnice ili ukupnog anuiteta. Za vrijeme trajanja moratorija mjesečno se obračunava redovna kamata po ugovorenoj kamatnoj stopi koja se nakon isteka moratorija raspoređuje na preostali rok otplate kredita.
Banke nude mogućnost odgode otplate kredita na rok do 6 mjeseci.
Također,  korisnici kredita koji imaju registriranu turističku djelatnost (ili bankom navedene uvjete) ostvaruju pravo na moratorij na rok od 12 mjeseci.
 Kako do moratorija?
Kako bi Vam se omogućila odgoda otplate  kredita kao fizičkoj osobi, važno je ispunjavati sljedeće uvjete:
1. Uredno ste otplaćivali kredit te niste kasnili s otplatom.
2.  Možete dokazati da ste oštećeni pandemijom ili potresom (izjava o raskidu ugovora, smanjenju plaće, dokaz materijalne štete uzrokovane potresom itd.)
 
Podsjećamo Vas da sve banke osim PBZ i Slatinske banke još uvijek primaju zahtjev za moratorijem kojeg je moguće predati do 30.06.2020.
 
Važno je napomenuti kako, osim gore navedenog, svaka banka ima individualno definirane uvjete te je važno dodatno se informirati na njihovim stranicama.