Pronađite najbolju ponudu gotovinskog kredita
s našim kreditnim kalkulatorom

Iznos kredita
0 75000 150000 225000
  HRK  
Rok otplate
1 Godina 4 Godina 7 Godina 10 Godina
  Godina  
Ovdje se nalazi 0 ponuda banaka, odaberite jednu ili više ponuda koje vam odgovaraju.
Skoči na ponude banaka
 
Addiko Bank - Gotovinski kredit
THM 10,46   %  
Törlesztőrészlet
160 000
  Ft  
 
 
Slatinska Banka - Gotovinski kredit
THM 10,46   %  
Törlesztőrészlet
160 000
  Ft  
 
 
HPB Banka - Gotovinski kredit
THM 10,46   %  
Törlesztőrészlet
160 000
  Ft  
 
 
Raiffeisen banka
THM 10,46   %  
Törlesztőrészlet
160 000
  Ft  
 

Kalkulator gotovinskog kredita

Gotovinski kredit - najpopularnija vrsta kredita - razgovarajmo o tome razumljivo. Gotovinski kredit jedna je od najpopularnijih vrsta kredita u mnogim zemljama, uključujući i Hrvatsku. To nije slučajno, zbog niza prednosti nad kreditima za nekretnine ili drugim kreditima koji su više vezani. Ako trebate relativno veći iznos za neočekivani izdatak ili čak planirani događaj, ovo će biti najbolje rješenje za Vas.

Što je gotovinski kredit?

Gotovinski kredit je najbolja opcija za svakog tko želi manji iznos kredita kojeg može iskoristiti za različite svrhe. Može poslužiti za pokrivanje neočekivanih troškova, popravke u kući, obnovu ili kupovinu automobila! Točnije, nije potrebno navoditi specifičnu svrhu, zbog čega gotovinski kredit spada u nenamjenske - ne morate se unaprijed dogovoriti s bankom oko toga što želite učiniti s novcem. Njegove prednosti su da se odobrava u kratkom vremenu te nije potreban depozit. Dakle, nema potrebe za većom vrijednošću koju morate predstaviti kako biste dobili kredit. Postoji i vrsta gotovinskog kredita koja zahtijeva depozit, a u tom ga slučaju nazivamo lombardni kredit. Za osobe kojima su poljoprivreda ili turizam osnovna ili dodatna djelatnost, postoji kredit za poljoprivredu ili turizam, kojeg mogu iskoristiti za različite svrhe poboljšanja i unaprjeđivanja svoje djelatnosti.

Koliko kredita mogu uzeti?

Prilikom uzimanja kredita bitno je uzeti u obzir vlastita financijska ograničenja. Prvi korak prilikom odlučivanja možete li podići kredit (i u kojem iznosu) je analiza trenutnih mogućnostiAko se nalazite u situaciji da troškovi u velikoj mjeri nadilaze prihode, prije svega se usmjerite ka smanjenju troškova. U ovom je slučaju kreditno zaduženje samo dodatan trošak kojeg bi trebalo izbjeći.
 

Mnogi razmišljanju na način da će podizanjem kredita pokriti već postojeća zaduženja. Time zapravo ulaze u ponekad začarani krug - podmirivanje zaduženja novim zaduživanjem. Ako postoji dobro i kvalitetno financijsko planiranje, ovo može biti isplativa opcija. U svakom slučaju je potreban oprez i stvaranje plana! Nadalje, budući da već dugi niz godina imate mogućnost čak i produljiti otplatu, razmislite i o tome da Vaša trenutna financijska situacija može omogućiti ove troškove, ali imajte na umu da za nekoliko godina neki resursi mogu presušiti. Da biste odabrati iznos koji Vam odgovara i koji će Vam biti od maksimalne koristi, u obzir uzmite dva omjera: prvi omjer nalaže kako iznos rate kredite ne bi smio prelaziti 10% ukupnog mjesečnog neto dohotka, dok se drugi omjer usmjerava na troškove i zaduženja, pri čemu nalaže kako njihova suma ne bi smjela biti veća od 20% od Vaših prihoda.

 

Pomoću kalkulatora bank24.hr možete pronaći ponude i od 225 kuna, ali svakako razmislite zašto i koliko se isplati podići.

 

Imajte na umu i kreditnu prošlost - banka će, prilikom odlučivanja o odobravanju kredita, u obzir uzeti povijest podmirivanja financijskih obveza i procjenjivati kvalitetu Vašeg profila u banci.  Odgovorno ponašanje prema kreditnim i drugim financijskim obvezama će Vam uvelike olakšati proces odobravanja kredita. 

Kako se računa kreditna sposobnost?

Prosječna neto plaća u Republici Hrvatskoj iznosi 6.724,00 HRK, stoga ćemo za demonstraciju izračuna kreditne sposobnosti koristiti upravo ovaj iznos.  Postupak je sljedeći: izračunajte iznos prosjeka svojih primanja u posljednja 3 mjeseca (vrijedi za one čija su minimalna primanja u visini prosječne neto plaće od 6.724,00 HRK) te od njega oduzmite fiksni iznos od 4.482,66 HRK. 

Nakon toga, od preostalog iznosa oduzmite sva zaduženja koja su trenutno vidljiva na platnoj listi te sva postojeća zaduženja vezana uz prethodne kredite. 

 

Broj koji dobijete podijelite s iznosom otplatne rate planiranog kredita - ako je rezultat jednak ili veći od 1, zadovoljavate kriterije kreditne sposobnosti. Ako je rezultat manji od 1, djelomično ste kreditno sposobni za predviđenu ratu. Postoji izuzetak ovom pravilu, a on vrijedi za one koji su zaposleni na neodređeno i one koji nisu zaposleni u obrtu ili manjem d.o.o.-u, niti su njegovi vlasnici, te za one koji se ne bave slobodnim zanimanjem i one koji nisu zaposleni u inozemstvu, niti su pomorci koji su zaposleni u stranim firmama. 

 

U tom se slučaju, umjesto oduzimanja iznosa od 4.482,66 HRK, oduzima iznos od 2.500,00 HRK. Pritom mora vrijediti pravilo da su njihova mjesečna primanja minimalno u visini prosječne neto plaće u RH u iznosu od 6.724,00. U slučaju da su Vaša mjesečna primanja ispod prosječne neto plaće u RH, prosjek primanja u zadnjih tri mjeseca podijelite s 3 te od dobivenog iznosa oduzmite sva zaduženja s platne liste te zaduženja po prethodnim kreditimaKonačno, preostali iznos podijelite s iznosom otplatne rate traženog kredita - nakon toga vrijedi isto pravilo. Ako je dobiveni broj jednak ili veći od 1, kreditno ste sposobni za predviđenu ratu; ako je manji od 1, kreditno ste djelomično sposobni.

Isplati li se produžiti otplatni rok?

To je također pitanje koje može biti vrlo osjetljivo za svakog tražitelja kredita. Produžiti otplatni rok što je moguće više može biti dobra ideja jer možete plaćati manje obroke. Međutim, u ovom se slučaju kamata obračunava i na dulje razdoblje pa ako mislite da to možete učiniti sa svojom financijskom situacijom, ne biste trebali produžiti kredit na dodatne godine za otplatu, jer može doći do relativno velikih dodatnih troškova.

Budite oprezni, ali gotovinski kredit nije od vraga

Kamata na gotovinski kredit trenutno je vrlo povoljna, tako da možete proći dobro ako ga uzmete. Ako razmislite o onome što Vam je potrebno, što želite postići i koliko Vam novca treba za to, onda možete očekivati ​​jednostavnu i ugodnu administraciju.

 
 


FAQ - Brzi odgovori na pitanja o ponudi gotovinskog kredita 

 

Koji je najduži rok otplate kredita? 

Sve ovisi od banke do banke, o visini kredita te ostalim čimbenicima. 

Koja je razlika između gotovinskog kredita i nenamjenskog gotovinskog kredita? 

Nenamjenski gotovinski kredit se može koristiti u bilo koje svrhe, bilo da se radi o tečaju, putovanju, uređenju stana itd. Za njega nije nužno predočiti i pravdati namjeru trošenja.

Mogu li osobe zaposlene na određeno uzeti kredit?

Da! U današnje vrijeme sve više banaka bez problema odobrava kredit i ovoj skupini.

Tko je jamac? 

Jamac je sudionik u kreditu koji ne povećava kreditnu sposobnost dužnika, nego nadopunjuje neki od uvjeta koje dužnik samostalno ne zadovoljava. Ujedno jamči i za urednu otplatu kredita te predstavlja instrument osiguranja kredita.

Što je fiksna, a što promjenjiva kamatna stopa? 


Fiksna kamatna stopa uvijek je ista  za dogovoreni period otplate kredita, dok se s druge strane promjenjiva kamatna stopa mijenja tijekom razdoblja otplate. Ona se zapravo sastoji od fiksnog i varijabilnog dijela. Fiksni dio je nepromjenjiv, a varijabilni dio kamatne stope je promjenjiv tijekom otplatnog perioda te je vezan je uz referentnu kamatnu stopu.

 
Što je euribor? 

Euribor je referentna kamatna stopa koja se koristi kao parametar za određivanje promjenjivih kamatnih stopa na kredite u zemljama Europe.

 
 
 
 

Ponude gotovinskih kredita hrvatskih banaka koje bi Vas mogle zanimati